Skip to content

ESF Znanjem do zdravlja – Mitovi o raku dojke koji nastaju iz neznanja i/ili nepouzdanih izvora informacija

  • Mit – ako nađete kvržicu u prsima, znači da imate rak dojke

Istina je da je samo mali broj kvržica u prsima kancerogen. Ipak, ako otkrijte kvržicu u prsima ili opazite promjene u tkivu dojke, trebate se javiti liječniku koji će znati procijeniti što dalje trebate čini.

  • Muškarci ne obolijevaju od raka dojke

Iako se radi o malom postotku i muškarci mogu oboljeti od raka dojke. Smrtnost od raka dojke kod muškaraca je za 25% veća nego kod žena. Vjerojatno zato jer svijest o mogućnosti obolijevanja od raka dojke kod muškaraca nije dovoljno razvijena pa ne obraćaju pažnju na kvržice koje se mogu pojaviti u dojci te se kasno jave liječniku, kada je bolest već uznapredovala.

Preporuča se da i muškarci povremeno naprave samo pregled dojke. Kod njih se najčešće manifestira kao tvrda kvržica ispod bradavice ili areole.

  • Mamografija može uzrokovati ili proširiti rak dojke

Mamografija je standard za rano otkrivanje raka dojke. Kompresija dojke tijekom mamografije ne može uzrokovati rak niti ga proširiti. Ona uključuje vrlo malu dozu zračenja koje ima izrazito nizak rizik od štetnih posljedica.

  • Ako imate obiteljsku povijest raka dojke, vjerojatno ćete i vi oboljeti

Žene koje imaju obiteljsku povijest raka dojke jesu u rizičnijoj skupini, ali većina oboljelih žena nema obiteljsku povijest. Statistike pokazuju da samo oko 10% osoba s dijagnozom raka dojke ima obiteljsku povijest ove bolesti.

  • Ako imate rođakinju u prvom koljenu (majka, kćer, sestra) koja je razvila rak dojke prije 50-e godine života, trebali biste razmisliti o nekom obliku snimanja dojki počevši 10 godina prije dobi za dijagnozu vaše rođakinje.
  • Ako imate rođakinju u drugom koljenu (baku ili tetu) kojoj je dijagnosticiran rak dojke, vaš rizik se malo povećava, ali nije u istoj kategoriji rizika kao kod onih koji imaju rođakinju u prvom koljenu koja je razvila rak dojke.
  • Ako je rak dojke prisutan u istoj strani vaše obitelji kroz nekoliko generacija ili ako postoji nekoliko osoba koji su u srodstvu u prvom koljenu ili nekoliko članova obitelji s dijagnozom mlađih od 50 godina, povećava se vjerojatnost da imate gen za razvoj raka dojke, te se svakako obratite liječniku radi dogovora oko praćenja stanja vašeg zdravlja.
  • Rak dojke je zarazan

Rak dojke nije zarazan niti ga se može prenijeti na nekog drugog. On je rezultat nekontroliranog staničnog rasta mutiranih stanica koje se počinju širiti u druga tikva unutar dojke. Rizik od nastanka raka dojke možete smanjiti prakticiranjem zdravog načina života, svjesnošću o čimbenicima rizika i sudjelovanjem u programima ranog otkrivanja raka dojke kada su izgledi za uspješno liječenje puno veći.

  • Ako vam se otkrije mutacija gena BRICA1 ili BRICA2 sigurno ćete razviti rak dojke

Neće svaka žena koja ima mutaciju gena BRICA1 ili BRICA2 razviti rak dojke, kao što ni svaki rak u obiteljima koje imaju mutaciju na navedenim genima, nije povezan s tim mutacijama. Ipak, ako vam je ustanovljena mutacija na spomenutim genima, razgovarajte sa svojim liječnikom o mjerama koje možete poduzeti da smanjite rizik pojave raka dojke.

Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr

You may also like...