Skip to content

Individualni terapijski rad s adolescentima

 • Adolescencija je razdoblje sazrijevanja kroz koje se dijete priprema za odraslu dob. Intenzivne fizičke, seksualne, emocionalne, psihosocijalne i kognitivne promjene s kojima se adolescent susreće čine ovo razdoblje vremenom zbunjenosti, ali i otkrića. Adolescenti korak po korak napuštaju sigurnost djetinjstva i preuzimaju odgovornosti odraslih.

  Dugi je niz zadaća koje adolescent u procesu sazrijevanja ličnosti mora savladati kako bi, u harmoniji sa sobom i sa svijetom, slijedio zahtjeve koje donosi status odraslog.

  Promjene koje se zbivaju u pubertetu i adolescenciji toliko su nagle i brze da su i roditelji i dijete zatečeni.

  Upravo iz toga razloga, često se događa da roditelji zbunjeni promjenama u ponašanju svog djeteta reagiraju ljutnjom, krutim granicama i neodobravanjem, što nerijetko dovodi do još većih otpora kod mladih osoba.

  Što je integrativna psihoterapija i koji je njezin cilj?

  Cilj integrativne psihoterapije je da adolescenti kroz različite integrirane tehnike dobiju priliku iskazati svoju kreativnost i doživjeti sebe na drugačiji, a opet zaštićen način. Terapeut koristeći različite tehnike (igra, crtež, imaginaciju, razgovor) pomaže mladoj osobi razumjeti i integrirati svoje osjećaje – strah, ljutnju, sram, zbunjenost sobom i drugima te kroz novi, kreativniji način izraziti ono što „govori kroz simptom“.

  Glavni cilj, bez obzira na simptome, jest pomoći mladoj osobi da povrati prijašnju razinu funkcioniranja, poboljša samopoštovanje i samopouzdanje te da razvije strategije suočavanja s problemom. To se najčešće odvija na suptilne načine, ali se učinci mogu uočiti u adolescentovom dnevnom funkcioniranju.

  Kako se uključiti u integrativnu psihoterapiju?

  Uvodni susret je zajednički susret roditelja, adolescenta i terapeuta i obično traje 60 minuta. Ukoliko je moguće, dobro je da na uvodni razgovor dođu oba roditelja.

  Na temelju razgovora s roditeljima i adolescentom, terapeut predlaže oblik rada koji bi bio najprimjereniji za adolescenta. Ukoliko su adolescent, roditelji i terapeut suglasni da adolescent sudjeluje u psihoterapiji zaključuju terapijski sporazum kojim su definirana prava i obveze adolescenta, roditelja i terapeuta.

  Ukoliko ste mlada osoba koja nailazi na neke od poteškoća u odrastanju ili ste roditelj koji razmišlja o uključivanju Vašeg djeteta u individualan terapijski rad slobodno nas kontaktirajte.