Skip to content

Članice Mreže sudjelovale u javnom savjetovanju oko Pravilnika o mjerilima za pružanje socijalnih usluga

Mreža psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku sudjelovala je u javnom savjetovanju oko prijedloga Pravilnika o mjerilima za pružanje socijalnih usluga i Kataloga socijalnih usluga i pomoćno tehničkih poslova, koje se održalo tijekom srpnja i kolovoza.

Prijedlogom pravilnika o mjerilima za pružanje socijalnih usluga propisuju se mjerila prostora, opreme, potrebnih stručnih i drugih radnika te sadržaj, opseg i način pružanja socijalnih usluga. Članice Mreže svoj su komentar dale na dva stavka koji se tiču pružanja usluge psihosocijalnog savjetovanja i uvjeta stručnog kadra koji navedenu uslugu može pružati.

Tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću pristiglo je 316 komentara. Od ukupnog  broja pristiglih komentara, prihvaćeno je njih 84, djelomično je prihvaćeno 32, dok je 76 komentara primljeno na znanje, a njih 124 nije prihvaćeno.


Među prihvaćenim komentarima je i komentar članica Mreže, čim su doprinijele zagovaranju održivosti i dostupnosti usluge psihosocijalnog savjetovanja.

Izvještaj s javnog savjetovanja dostupan je na poveznici.

Mrežu psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku trenutno čini 11 udruga: Ambidekster Klub, Centar Sirius, Društvo za psihološku pomoć, Hrabri telefon, Iskra CES, Korak po korak, Krijesnica, Psihološki centar Tesa, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Sve za nju i Udruženje Djeca prva.

Mreža je osnovana u okviru projekta „Razvoj mreže psihosocijalnih savjetovališta za korisnike u riziku“, trogodišnjeg projekta koji Društvo za psihološku pomoć provodi od 1. siječnja 2021. godine, u suradnji s partnerskim organizacijama – Udruženjem „Djeca prva”, Institutom za razvoj tržišta rada, Gradom Zagrebom – Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Centrom za socijalnu skrb Zagreb te udrugom NewSchool iz Norveške.

Projekt je usmjeren k poboljšanju kvalitete usluga psihosocijalne podrške za građane u riziku, prvo kroz osnivanje Mreže udruga koje pružaju psihosocijalnu uslugu savjetovanja na području Grada Zagreba, a zatim zajedničkim radom na zagovaranju održivosti i dostupnosti usluge psihosocijalnog savjetovanja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 149.999,40 €, od čega je 149.999,40 € osigurano kroz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

You may also like...