Skip to content

15. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji

Sudjelovali smo na 15. Nacionalnom susretu udomiteljskih obitelji koji se održao 2. rujna u Karlovcu u organizaciji Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece-udomitelji za djecu i Udruge udomitelja djece i odraslih osoba „Život s osmijehom“ iz Karlovca.

Osim lijepog druženja s toliko posebnih obitelji, posvećenih brizi o djeci koja nisu imala sreću dobiti svu potrebnu podršku u svojoj biološkoj obitelji, sudjelovali smo na radnom dijelu sastanka te je naša predsjednica i programska voditeljica Mirela Miharija održala predavanje na temu “Važnost mentalnog zdravlja udomitelja”, zajedno s kolegicama iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad-Županijske službe Varaždinske županije. Tema je pobudila veliku zainteresiranost prisutnih te je Forum objavio zaključke rasprave koja je uslijedila:

1. Neujednačenost kontinuirane i sustavne podrške udomiteljima diljem Hrvatske

2. Neizvjesnost pomoći i podrške udomiteljima kroz programe i projekte Udruga

3. Nejednaka razvijenost dostupnih usluga pomoći i podrške udomiteljima

4. Nužnost kreiranja mobilnih timova kao sveobuhvatne pomoći i podrške udomiteljima

5. Nedovoljni smještajni kapaciteti posebnih ustanova za djecu s teškoćama koja nisu u mogućnosti funkcionirati u udomiteljskim obiteljima

Za djecu i mlade je bila organizirana radionica o vršnjačkom nasilju i nasilju nad djecom i mladima te prikazivanje dokumentarnog filma „Gnijezdo“.  Film je nastao u sklopu Erasmus+ projekta „Youth Moving“ u kojem osim Siriusa i Foruma sudjeluju još organizacije iz Portugala, Češke, Italije i Rumunjske.  

„Gnijezdo“ donosi priču 4 mlade žene koje su odrasle u alternativnoj skrbi. Svaka od njih je podijelila svoje iskustvo odrastanja u udomiteljskih obiteljima/institucijama za brigu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, okolnosti koje su ih tamo dovele, ali i svoje razmišljanje o vlastitom odrastanju iz odrasle perspektive. Ovaj film pokazuje da odrastanje izvan biološke obitelji nije nešto čega se treba sramiti, nego da pruža bogato životno iskustvo koje može pružiti snagu za sve životne izazove koji ih čekaju. 

Prilog Nove TV o samom događaju možete pogledati putem linka:

https://dnevnik.hr/amp/vijesti/hrvatska/kronicno-nedostaje-udomitelja-sva-ona-djeca-koja-nemaju-srecu-da-imamo-za-njih-udomiteljsku-obitelj-zive-u-rizicnim-bioloskim-obiteljima—800193.html

You may also like...